O projektu

section-cover

O čemu se radi?

EUBID projekat bavi se povećanjem konkurentnosti i inovativnosti početnika u poslovanju. Svrha projekta je unapređenje kapaciteta poslovnih inkubatora u pružanju usluga visoke vrednosti početnicima u poslovanju. 

Ciljevi projekta

Cilj EUBID projekta je podrška postojećim i novoosnovanim poslovnim inkubatorima kako bi unapredili svoje usluge i prilagodili ih potrebama stanara.

Identifikovane su dve vrste inkubatora:

1. Inkubatori sa fokusom na inovativne, visokotehnološke startap-ove

2. Inkubatori sa posebnim fokusom na smanjenje nezaposlenosti mladih, žena i/ili drugih osetljivih grupa podržavanjem samozapošljavanja.

Sadržaj projekta

Projekat je usmeren na izgradnju spektra usluga postojećih inkubatora i razvoju kapaciteta novoosnovanih inkubatora za pružanje usluga u skladu sa potrebama inovativnih početnika u poslovanju i MSP. Na taj način biće im omogućeno da kreiraju kvalitetnije proizvode i usluge, čime bi, posledično, bila povećana njihova konkurentnost na globalnom tržištu kao i njihov izvozni potencijal. Usluge koje pružaju poslovni inkubatori treba da uključuju npr. savetovanje u oblasti upravljanja inovacijama, usluge razvoja proizvoda, umrežavanje s potencijalnim klijentima i investitorima, zaštitu i razvoj prava intelektualne svojine, savetovanje u vezi sa replikacijom na tržištu/prodorom na tržište itd. Posebna pažnja biće usmerena na povećanje kapaciteta inkubatora i njihovih klijenata za pristup izvorima finansiranja i prilagođavanje za prikupljanje raspoloživih sredstava.

 

Sektor
  • Nauka i inovacije
  • Radna mesta i ekonomski razvoj
EuropeAid referenca
EuropeAid 138923/IH/SER/RS
Komponente
  • Sprovođenje procene postojećeg stanja poslovnih inkubatora u Srbiji i priprema sveobuhvatne studije o trenutnoj situaciji.
  • Unaređenje kapaciteta poslovnih inkubatora kroz poboljšanje usluga koje već nude I uvođenje novih, kao i unapređenje kompetencija menadžmenta poslovnih inkubatora.
  • Unapređenje kapaciteta relevantnih zainteresovanih strana za dalji razvoj inkubatora kroz model javnog privatnog partnerstva.
Grad / Region
Serbia
EU donacija
1.499.750 €
Vreme implementacije
Januar 2019. - Januar 2021.
Korisnik
Republika Srbija, Ministarstvo privrede
Implementiran od strane
Konzorcijum predvođen GFA Consulting Group GmbH